Меню

Новорічне привітання Голови Меджлісу кримськотатарського народу

31 Грудня 2017
Новорічне привітання Голови Меджлісу кримськотатарського народу

Дорогі співвітчизники!

Шановні співгромадяни!

2017 рік відраховує останні години. Він залишиться в історії тимчасово окупованого Криму і кримськотатарського народу роком гідно пройдених випробувань, незламністю десятків політв’язнів – кримських татар і етнічних українців, запам’ятається мужністю і єдністю кримськотатарського народу, який ще більш згуртував свої ряди задля опору насильству, репресіям  та гонінням, привнесеним на кримську землю російськими окупантами.

У 2017 році, що минає, ми всі разом постаралися оточити увагою і особливою турботою дітей політичних в’язнів, кинутих російськими окупантами в тюрму. Кримськотатарський народ ніколи не залишав і не залишить в біді сім’ї співвітчизників, які жертвують своєю свободою і життям заради майбутнього свого народу.

Ми були також єдині в скорботі зі своїми близькими, сусідами і друзями в прикрощі, які прийшли в їх доми. Наші молитви звернені до Всевишнього з проханням про прощення гріхів померлих і надання їм милості.

Ми захоплювалися рішучістю і солідарністю співвітчизників, які щодня приходили до окупаційних судів, щоб підтримати політв’язнів.

Ми відчували спільну радість, дізнаючись про створення нових сімей та народження дітей. Побажаємо кожній  новій кримськотатарській сім’ї миру і радості, всім новонародженим дітям і їх батькам – довгого і щасливого життя на своїй Батьківщині – у вільному від російських окупантів Криму!

Зовнішньополітична діяльність Меджлісу кримськотатарського народу в 2017 році була спрямована на посилення міжнародного економічного і правового тиску на Росію, який окупував Крим.

Національний лідер кримськотатарського народу Мустафа аг’а Джемілєв, Голова та члени Меджлісу кримськотатарського народу здійснили десятки зарубіжних поїздок і зустрічей, брали участь у засіданнях Ради Безпеки ООН, сесіях ПАРЄ, ПАЧЕС, ПА ОБСЄ, Постійному форумі ООН з питань корінних народів, виступали на засіданні Комітету міністрів Ради Європи тощо.

Представники кримськотатарських громадських і правозахисних організацій вступили організаторами і учасниками серії сайд-івентів, міжнародних конференцій і симпозіумів.

Помітно активізувалася діяльність організацій кримськотатарської діаспори, об’єднаної у Всесвітній конгрес кримських татар.

Завдяки зусиллям Української держави, що спирається на міжнародну підтримку, а також внаслідок цілеспрямованої діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, організацій кримськотатарської діаспори, кримськотатарських громадських і правозахисних організацій все очевидніше стає неминучість деокупації  Криму і відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах, включаючи Автономну Республіку Крим і Севастополь.

Прийняте Міжнародним судом ООН проміжне рішення за позовами України, зобов’язує російську окупаційну владу скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, дозволити вільний в’їзд на територію Криму його керівникам та членам, а також не допускати надалі дії, спрямовані на обмеження прав людини.

Радість, яку відчувають кримські татари від звільнення заступників Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза, залишається гіркою від усвідомлення того, що в Криму десятки кримських татар незаконно позбавлені волі, а їх сім’ї і рідні відчувають страждання і тяготи.

У той же час, демонстрацією справжньої поваги Української держави до історії кримськотатарського народу стали меморіальні  заходи, проведені в грудні 1017 року в Києві. Урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене 100-річчю першого Курултаю кримськотатарського народу, випущена Національним банком України пам’ятна монета на честь першого Курултаю, виготовлення і погашення поштових марок і конвертів, організація виставок і підготовка фільмів стали помітним явищем в житті українського суспільства.

Розпочата у травні 2017 року робота з підготовки змін та доповнень до Розділу Х Конституції України «Автономна Республіка Крим» наблизилася до завершення. Членами Робочої групи та експертами підготовлено проект змін до Конституції України. Найближчим часом даний проект планується винести для розгляду Конституційною комісією, а потім і Верховною Радою України.

Ми зробимо все, щоб реалізація кримськотатарським народом свого права на самовизначення на своїй історичній території, стала реальністю та в формах, відповідних очікуванням кримськотатарського народу – корінного народу Криму і інтересам Української держави, невід’ємною частиною якого є Крим.

Дорогі співвітчизники!

Шановні співгромадяни!

Прийде час, коли страхітливі вторгнення в будинки та принизливі обшуки, незаконні арешти і суди, переслідування членів Меджлісу кримськотатарського народу, місцевих меджлісів, активістів національного руху та мусульман, що ретельно дотримуються канонів Ісламу,   здійснювані російськими окупантами, відійдуть у минуле.

Ми обов’язково всі знову обіймемося і об’єднаємося в Криму.

Але слід і далі всім зберігати гідність і єдність, не дозволяючи російським окупантам імітувати «освоєння» ними Криму. У зв’язку з цим виключається у будь якій формі участь в незаконних виборах, що проводитимуться  російськими окупантами в захопленому ними Криму.

18 березня 2018 року – жодного кримського татарина, жодного етнічного українця, жодної  розсудливої людини, незалежно від його національності, не повинно з’явиться на виборчих дільницях, незаконно відкритих у тимчасово окупованому Росією Криму.

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу бажаю в наступаючому 2018 року кожному з вас і всім нам разом впевненості, сил і волі!

Хай у кожному домі зберігається  мир і згода, прирощується  добробут!

Нехай Всевишній охороняє  всіх нас і вкаже на правильну дорогу в житті!

З Новим 2018 Роком!

Рефат Чубаров,

Голова 
Меджлісу кримськотатарського народу,

Київ, 31 грудня 2017 року.