Меню

«Ми завжди підтримуватимемо кримських татар»

19 Грудня 2017
«Ми завжди підтримуватимемо кримських татар»

– заявив заступник Міністру закордонних справ Туреччини Ахмет Йилдиз під час зустрічі в Меджлісі із кримськотатарською стороною на чолі із Мустафою Джемілєвим.

15 грудня 2017 року відбулась зустріч Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, першого заступника Міністру України з питань тимчасово окупованих територій Юсуфа Куркчі, а також Рустема Умерова, радника народного депутата М.Джемілєва, із делегацією Турецької Республіки на чолі з заступником Міністру закордонних справ паном Ахметом Йилдизом.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв поінформував пана Йилдиза про останні події в Криму та підкреслив важливість послідовної підтримки Туреччиною на міжнародній арені територіальної цілісності України. При цьому М.Джемілєв висловив стурбованість відсутністю одностайності такої підтримки серед мусульманських країн у цілому.

Заступник міністру пан Йилдиз наголосив, що Туреччина завжди підтримуватиме кримських татар у їхній боротьбі за свої права. Стосовно підтримки України державами ісламського світу, Туреччина готова надати підтримку в дипломатичній та інформаційній роботі щодо поширення інформації про наявний стан речей на окупованому півострові.

Також Мустафа Джемілєв повідомив про попередні домовленості щодо виділення земельних ділянок для будівництва мечеті в Києві та житла для переселенців на материковій Україні. Необхідність у мечеті є очевидною, оскільки основна культова споруда мусульман у Києві знаходиться під контролем послідовників релігійної течії, непопулярної в середовищі мусульман Криму. При цьому мусульмани, які сповідують традиційний іслам, не мають своєї соборної мечеті. Що ж стосується житла, то, як повідомив М.Джемілєв, воно не буде передаватись у власність, а лише у користування переселенцями, які після повернення Криму повернуться на півострів. Окрему увагу лідер кримськотатарського народу присвятив необхідності відкриття загальноосвітніх шкіл інтернатної форми навчання на материковій Україні для дітей з окупованого півострова.

Пан Ахмет Йилдиз підкреслив, що є розуміння і підтримка вищого керівництва Турецької Республіки в порушених питаннях. По всіх них буде проводитись робота відповідними відомствами для напрацювання остаточних рішень для подальшої реалізації.