Меню

Урочисте засідання, присвячене 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу

07 Грудня 2017
Урочисте засідання, присвячене 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу

У Верховній Раді в середу, 7 грудня, відбулося урочисте засідання, присвячене 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

У засіданні взяли участь Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Муфтій Духовного управління мусульман АРК Айдер Рустамов, голова Верховної Ради Украни,  , члени Кабінету Міністрів України, народні депутати кількох скликань, а також перший і третій президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко. У залі були присутні українські та іноземні дипломати, члени Меджлісу, делегати Курултаю кримськотатарського народу, представники закордонної кримськотатарської діаспори, наукових установ та громадських об’єднань.

У сесійній залі прозвучали Державний Гімн України та Гімн кримськотатарського народу.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій першим виступив перед учасниками урочистого засідання. Згодом Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко зачитала привітання Президента України.

Наступним перед учасниками урочистого засідання виступив Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Він привітав усіх присутніх державною мовою, після чого розпочав свій виступ кримськотатарською мовою. Люди двічі вставали зі своїх місць та аплодували йому.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Всесвітнього Конгресу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у виступі зазначив про кардинальну зміну у ставленні до 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

Заступник Голови Конституційного комісії України, голова робочої групи з підготовки змін до Розділу X «Автономна Республіка Крим» Конституції України Богдан Буткевич у виступі розповів про історію та культуру кримськотатарського народу в різні періоди та вклад народу у загальну культуру.

Голова Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Муфтій Айдер Рустемов у виступі зазначив, що й сьогодні, як і 100 років тому, кримські татари виборюють своє право на землю. «Крим – це Україна», – наголосив він.

Останнім учасників урочистого засідання привітав Віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Мюкремін Шахін.

Завершилось засідання виконанням двох гімнів , – Державного українського та національного кримськотатарського.

Після завершення офіційної частини, в готелі “Київ” відбувся святковий фуршет на честь 100-річчя Курултаю кримськотатарського народу.