Меню

Заїр Смедляєв: Силовики виправдовують репресії щодо кримських татар

01 Листопада 2017
Заїр Смедляєв: Силовики виправдовують репресії щодо кримських татар

1 листопада 2017 року представники російських силових структур Криму викликали на допит молодшого брата фігуранта «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїна Куку – Ебазера Куку, а також інших кримських татар. Їх запросили “на бесіду” в міське управління поліції Ялти за нібито підозрою у скоєнні теракту, в організації вибуху на газопроводі і пошкодженні опори електростанції.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на Південному березі Криму вийшли з ладу дві газопровідні труби та лінія електропередач. За інформацією Міністерства енергетики Росії, на високовольтних лініях «Алушта-Лучинська» і «Алушта-Перевальне» впала залізна анкерна опора. Приблизно в цей самий час відбулася аварія на газопроводі середнього тиску в районі с. Виноградне. Рано вранці 1 листопада сталася ще одна аварія – на газопровідній трубі в районі с. Запрудне.

При цьому відразу після вибуху газопроводу під Виноградним і падіння опори ЛЕП в соцмережах з’явилося повідомлення, написане представниками місцевої влади. У ньому йшлося про те, що вибух – це наслідок замикання на підстанції «Крименерго».

Однак незабаром це повідомлення зникло, а йому на зміну прийшли заяви Національного антитерористичного комітету про “зовнішнє пошкодження”. Під приводом “антитерористичних навчань” 1 листопада були заблоковані всі пункти пропуску до Криму. В інтерв’ю Крим.Реалії голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв зазначив, що подібними “терактами” силовики виправдовують репресії щодо кримських татар:  

«У Криму постійно затримують “диверсантів” і “терористів”, але при цьому тут не відбувається жодного теракту. Рано чи пізно це викликає підозри. І тут трапилася нагода, яка дозволяє правоохоронцям виправдати їх репресії на адресу кримських татар. Силовики всіляко доводять свою необхідність та потрібність, показуючи, що “терористична загроза” в Криму, як і раніше, велика. Цілком можливо, що їм спустили “згори” рознарядку на манер, що існували в сталінські часи, із зазначенням приблизної кількості “диверсантів”, яких слід заарештувати. Ще однією вигодою від “антитерористичної кампанії” могли стати заходи щодо недопущення приїзду в Крим Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, а також повторення подій 3 травня 2014 року», – припускає Заїр Смедляєв.