Меню

Ахтему Чийгозу винесли вирок

11 Вересня 2017
Ахтему Чийгозу винесли вирок

Так званий Верховний суд Криму в повному обсязі підтримав звинувачення стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, яке вимагає для нього прокуратура — 8 років позбавлення волі.

Сам Ахтем Чийгоз разом із адвокатом Миколою Полозова і дружиною Ельмірою Аблялімовою очікували рішення суду в СІЗО через відеотрансляцію.

Після 150 засідань 1 серпня окупаційні судді завершили слідство у справі Ахтема Чийгоза.

9 серпня у своєму останньому слові на «суді» Ахтем Чийгоз заявив, що прийме винесений йому вирок за весь кримськотатарський народ.

Заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.Президент Петро Порошенко вже відреагував на рішення про ув’язнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це він написав у Facebook:

Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом.

Можна незаконно обмежити свободу, але волю і правду ніколи не зломити! Можна окупувати чужу землю, але вона горітиме під ногами і пектиме аж до її звільнення.

МЗС України теж висловило рішучий протест Російської Федерації у зв’язку з вироком Ахтему Чийгозу. Про це повідомила  у Twitter спікер Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.