Меню

Припинив мовлення перший кримськотатарський телеканал АТR

01 Квітня 2015
Припинив мовлення перший кримськотатарський телеканал АТR

1 квітня 2015 року перший і єдиний в світі кримськотатарський телеканал ATR припинив своє мовлення через відмову в ліцензії від Роскомнагляду. Телеканал ATR після закінчення встановленого терміну не пройшов перереєстрацію в якості ЗМІ відповідно до російського законодавства і, відповідно, не отримав правових документів, що дозволяють здійснювати мовну діяльність.

Крім самого каналу АТR мовлення припинили дитячий кримськотатарський телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер», які також входять до складу телерадіокомпанії.

31 березня, в останній день мовлення АТR, підтримати свій національний телеканал у медіахолдинг прийшли близько сотні кримських татар. Протягом дня на телеканалі тривав телемарафон «Не вбивайте ATR», присвячений проблемі можливого зникнення з ефіру ATR.

Як зазначає генеральний директор медіахолдингу Ельзара Іслямова, заяву про реєстрацію як російського ЗМІ телеканал направив в Роскомнагляд ще в жовтні минулого року, проте ліцензію на мовлення відмовилися видати після неодноразового надання необхідних документів.

Телекомпанія тричі подавала документи на реєстрацію, але їх всякий раз повертали назад з різних причин – то необхідні платежі були перераховані за невірними реквізитами, то документи нібито були невірно завірені нотаріусом та ін. Відповіді по четвертій заявці адміністрація телеканалу не отримала досі.

Таким чином, незважаючи на своєчасну подачу заявок, ЗМІ, яким було безпідставно відмовлено у перереєстрації або не дано відповіді, змушені закритися після закінчення встановленого терміну перереєстрації. В іншому випадку їм загрожують великі штрафи і кримінальні переслідування.

У свою чергу власник медіахолдингу ATR Ленур Іслямов в ході прес-конференції 31 березня повідомив, що ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і шукатиме законні форми для відновлення мовлення.

Як повідомляє громадський активіст, ініціатор створення відеозвернення на підтримку телеканалу ATR Олексій Єфремов, семеро студентів, які вирішили зняти відеоролик, були затримані в Сімферополі 30 березня біля корпусу Таврійської академії КФУ ім. В. І. Вернадського.

Всіх затриманих, включаючи двох неповнолітніх, доставили в Київський районний відділ поліції, де протримали до пізнього вечора. 1 квітня, учасникам зйомок відеозвернення, які так і не відбулися, належить з’явитися до суду, де їх будуть судити за «порушення порядку проведення масових акцій». Їм загрожує штраф від 20 до 50 тисяч рублів або ж 50 годин громадських робіт.

Прокуратура Криму винесла також попередження першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу та заступнику голови Меджлісу Ільмі Умерову про неприпустимість організації, проведення та участі їх у будь-яких несанкціонованих акціях і заходах на підтримку АТR.

На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, такими кроками влади як перешкоджання роботі національних ЗМІ, в тому числі телеканалу АТR, а також роботі представницького органу кримських татар – Меджлісу кримськотатарського народу, громадських організацій, кримських татар таким чином «заганяють в якийсь психологічний кут».

«Люди будуть зберігати цю негативну пам’ять ще дуже довгий час. Це набагато страшніше і набагато серйозніше, ніж якісь мітинги або несанкціоновані акції », – зазначає Наріман Джелял.