Меню

Наріман Джелял: Повинні бути створені відповідні умови для повернення кримських татар на свою Батьківщину, так як у відношенні них було скоєно злочин

06 Лютого 2015
Наріман Джелял: Повинні бути створені відповідні умови для повернення кримських татар на свою Батьківщину, так як у відношенні них було скоєно злочин

В ході засідання комісії Громадської палати Російської Федерації щодо гармонізації міжнаціональних і міжконфесійних відносин заступник голови Громадської палати Криму, радник голови республіки Олександр Форманчук заявив про завершення процесу повернення кримськотатарського народу на свою історичну батьківщину. На його думку, в Криму сьогодні є всі умови для соціально-економічного розвитку корінного народу, зокрема Конституція Криму та три державні мови.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял не згоден з такою оцінкою процесу повернення кримських татар на свою Батьківщину. Він нагадує, що за межами півострова залишаються десятки тисяч раніше депортованих та їх нащадків, при цьому ті, хто намагається повернутися на рідну землю, стикаються з величезними проблемами з боку Федеральної міграційної служби.

«Люди опинилися у підвішеному стані, всіма правдами і неправдами намагаються забезпечити легальне перебування в Криму, у себе на Батьківщині, бо не всі встигли за часів України оформити своє проживання тут, або воно не підійшло для нинішньої ситуації», – пояснив заступник голови Меджлісу в коментарі для Крим.Реалії.

«Вони, згідно з чинним законодавством, відповідно до міжнародно-правових норм, повинні повернутися на Батьківщину. Повинні бути створені відповідні умови і це вимагає певного планування з боку держави, тому що відносно цих людей було скоєно злочин під назвою депортація», – підкреслює Наріман Джелял.

Крім того, заступник голови Меджлісу не згоден з думкою О. Форманчука про те, що в Криму сьогодні є всі умови для соціально-економічного розвитку кримських татар.

Стаття Конституції про статус кримськотатарської мови як державної, на його думку, є лише певною констатацією, так як немає розкриваючих цю статтю Конституції законів про використання державної мови та інших мов і т.д.

«Є закон, який розкриває правила використання мов, які є державними. У відношенні до російської мови є федеральний закон. Відносно кримськотатарської та української мов, на жаль, ніяких нормативних актів, крім однієї статті в Конституції, ми не маємо», – зазначає Наріман Джелял.

На думку заступника голови Меджлісу, те ж саме стосується й сфери освіти та інших аспектів життя.

«По-перше, необхідна досить велика кількість нормативних актів, а також потрібно міняти поведінкову модель самих державних службовців, які покликані виконувати ці норми і закони. На місцях залишилося багато чиновників, які мислять, як і раніше: якомога менше дати можливості кримським татарам реалізувати їх права, які зафіксовані в законодавчих актах», – говорить Наріман Джелял.