Меню

Відбулося засідання Центральної Ради ОКНД

03 Березня 2014
Відбулося засідання Центральної Ради ОКНД

Відбулося засідання Центральної Ради ОКНД (Організація кримськотатарського національного руху), в ході якого було розглянуто ситуацію, що склалася в Криму, у зв’язку з озброєною інтервенцією російський військ.

Заслухавши та обговоривши інформацію про події, що відбулися в Криму з 27 лютого по теперішній час, члени ЦС ОКНД дійшли висновку, що в Криму за сприяння російських військових відбулася спроба збройного захоплення влади та відділення Криму.

ЦС ОКНД підтримав суверенітет і територіальну цілісність України і зажадав негайного виведення всіх російських військ з території України, денонсації Харківських угод про базування Чорноморського Флоту Росії, засудив дії незаконного самозваного уряду Криму і закликав усіх жителів Криму до збереження миру, спокою, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди.


Заява

Центральної Ради Організації Кримського Національного Руху (ОКНД)

2 березня 2014 року

27 лютого 2014 року на територію Автономної Республіки Крим та м. Севастополя були введені військові формування Російської Федерації. Силою зброї та способом, характерним для терористичних операцій, були захоплені будівлі Верховної Ради, Ради Міністрів АРК, аеропорти Сімферополя та Севастополя, заблоковані військові частини, комунікаційні установи Міністерства оборони України та інших органів центральної влади, що знаходяться на території АРК.

Наслідком насильницького втручання цих озброєних людей в політичні процеси автономії стало те, що Верховна Рада АРК, в порушення конституційних норм України та Автономної Республіки Крим, змістила голову Ради Міністрів АРК. Нелегітимний уряд, який за активної підтримки спікера парламенту очолив С. Аксьонов, намагається організувати референдум з метою зміни статусу Криму і приєднання його в найближчому майбутньому до Росії.

У зв’язку з вкрай небезпечною ситуацією, що склалася, загрозливою миру і стабільності у величезному регіоні, Центральна Рада ОКНД заявляє наступну свою позицію:

1. Необхідно негайно вивести російські війська з території України;

2. Слід негайно денонсувати Харківські угоди про базування Чорноморського флоту Росії на території Криму.

3. Підтримати Заява Верховної Ради України і Звернення до країн-учасниць Будапештського Меморандуму по збереження територіальної цілісності України .

4. Повноваження нинішнього складу Верховної Ради АР Криму повинні бути припинені і проведені дострокові вибори даного органу з гарантованим квотним представництвом кримських татар в обсязі не менше третини складу парламенту автономії.

Центральна Рада ОКНД закликає всіх жителів півострова зберігати мир, спокій і міжнаціональну згоду.

Прийнято на засіданні Центральної Ради ОКНД 2-го березня 2014 року