Меню

Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Меджліс спростовує інформацію про формування будь-яких спеціальних загонів або озброєння кримських татар

01 Березня 2014
Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Меджліс спростовує інформацію про формування будь-яких спеціальних загонів або озброєння кримських татар

Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Головним сьогодні завданням є те, щоб громадяни України, які проживають в Криму, незалежно від національності, зберігали спокій, вели звичний їмспосіб життя, не допускали будь-яких акцій, або дій, які можуть бути іншими розцінені як агресія або прояв недовіри або загрози.

Перша частина повної розшифровки брифінгу Голови Меджлісу Рефата Чубарова

1 березня 2014 року, м. Сімферополь

Рефат Чубаров: Для початку кілька моментів сьогоднішнього нашого дня, про які ви теж швидше за все знаєте, для того щоб ввести в ситуацію в Криму.

Як ви знаєте сьогодні, вже Рада Державної Думи РФ закликала Президента України вжити заходів для стабілізації ситуації в Криму, використовувати всі наявні можливості для захисту населення Криму від свавілля і насильства.

Я зачитую так, як в офіційних повідомленнях російських органів влади.

Також Рада Федерації РФ підготувала відповідне звернення на адресу Президента РФ, оголошене скликання Ради Федерації і, мабуть, це звернення теж буде прийнято і за Президентом РФ залишається ухвалення рішення. Я додам те, що ви дуже добре знаєте, сьогодні вранці Сергій Аксьонов також направив звернення на адресу Президента РФ.

Ви також знаєте добру реакцію міжнародних організацій, включаючи Раду Безпеки ООН і багатьох посадових осіб цих міжнародних організацій.

Хочу сказати, що у мене протягом ночі 28 лютого 2014 року і ранку 1 березня 2014 року відбулися телефонні розмови з Міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутог’лу, який зараз перебуває в Києві, з Регіональним представником Верховного комісара у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріхом Андрисеком, тривалий діалог з послом США в Україні Джефрі Пайєтом, а також з Уповноваженим ВР України з прав людини Лутковською Валерією та представниками МЗС України.

У ході всіх телефонних розмов ми обговорювали ситуацію в Криму і шляхи виходу з положення, і , найголовніше, про шляхи недопущення ескалації напруження і в зв’язку з цим – страху і недовіри в кримському суспільстві.

Цілком очевидно, що останні 2-3 дні жителі Криму – росіяни, українці, кримські татари, люди різних національностей опинилися в зовсім інших для них незвичних умовах і ці умови викликають у кожній людини, яка зараз знаходиться в Криму, тривогу за свою сім’ю, за своїх дітей і в цій ситуації я визнав за необхідне ще раз з вашою допомогою сказати про те, що Меджліс кримськотатарського народу, регіональні та місцеві меджліси, активісти громадянського суспільства, імами на місцях робили і будуть приймати всі зусилля для того, щоб виключити будь-які спроби провокацій у кримському суспільстві, які б допустили можливість ескалації ситуації в Криму.

Я хочу ще раз заявити про те, що сьогодні нашим головним завданням є те, щоб громадяни України, які проживають в Криму, разом зі своїми сусідами, незалежно від національності, по всіх місцях проживання зберігали спокій, вели звичний їм спосіб життя, не допускали будь-яких акцій, дій, які можуть бути іншими розцінені як агресія або як прояв недовіри або загрози і таким чином всім нам зберігати мир і спокій у Криму.

Всі ці наші заклики знаходять підтримку і розуміння, ми дійсно, і це я настільки вам кажу щиро, отримуємо багато звернень і не тільки від кримських татар. Нас одні дякують за те, що ми зайняли таку позицію, інші, яким ще невідома наша позиція, просять про те, щоб ми виходили ось з таких саме дій. Деякі пропонують нові форми, які на їх думку могли б зміцнити довіру між людьми різних національностей і віросповідань.

Ми уважно ставимося до цих дзвінків і пропозицій, деякі з них ми реалізовуємо, особливо ті, які спрямовані на взаємодію в регіонах і там дійсно люди разом знаходять такі форми, які дозволяють їм зберігати той стиль відносин, який у них був раніше.

Крім того, ми розуміємо те, що в суспільстві є ті сили, які можуть не почути наші заклики і вони можуть виходити з інших форм звернення. Ми звертаємося окремо і до них, і звертаємо їх увагу на те, що будь-які дії сьогодні неадекватні ситуації і можуть викликати у інших страх і недовіру і спровокувати ситуацію.

У мене сьогодні відбулася розмова з Сергієм Аксьоновим у зв’язку з тим, що були випадки, які викликали велику настороженість у суспільстві, наприклад, заняття приміщень цивільних організацій, громадських організацій. Ті, хто сьогодні взяв на себе відповідальність і ті, хто заявляє про те, що вони думають про благо кримчан, в першу чергу, повинні не тільки про це заявляти, але й забезпечити цей порядок.

Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Меджліс спростовує інформацію про формування будь-яких спеціальних загонів або озброєння кримських татар

Друга частина повної розшифровки брифінгу Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова

1 березня 2014 року, м. Сімферополь

Питання телеканалу АТР:Прокоментуйте будь ласка звернення С. Аксьонова до Володимира Путіна? Ви в телефонному режимі спілкувалися з Ахметом Давутог’лу і послами, що вони вирішили?

Рефат Чубаров: Я хочу сказати, що всі, як і ми, не менше стурбовані тією ситуацією, яка відбувається в Криму і ніхто не хоче ескалації напруженості. Тому що всі розуміють, що за такою ескалацією все менше і менше залишиться ефективних шляхів для виходу з кризи. Пан посол США в Україні Пайєт докладно розповів мені про ініціативи президента США Обами, які в суті своїй відомі через ЗМІ, і що уряд США з максимальною опорою на європейські держави і з опорою на російське керівництво буде шукати і шукає вже шляхи виходу з кризи. Дуже чітка позиція Німеччини, яку теж мені довели. Це позиція викладена міністром закордонних справ Німеччини. Загалом, я не думаю, що мені панове посли сказали більше, ніж є в пресі, але принаймні вони розповіли про хронологію дій їхніх урядів, які з їхньої точки зору будуть сприяти зниженню ескалації.

Найголовніший мотив, який був у всіх цих телефонних розмовах, це дійсно так було і, напевно я маю навіть моральне право від їх імені звернутися, що сьогодні головне завдання тих людей, які живуть у Криму – зберігати спокій і не входити ні в які конфлікти ні з якою стороною – ні один з одним, ні з владою, ні з тими, які сьогодні зайняли вулиці, міста і зайняли об’єкти. Мається на увазі озброєні люди. Міжнародне співтовариство виходить з того, що розв’язання цієї кризи тепер виведено на той рівень, де, загалом-то, будуть брати участь держави та міжнародні організації.

Питання телеканалу «Інтер»:Скажіть будь ласка, після всіх цих переговорів Меджліс визнає нову владу? Позначте позицію Меджлісу в тому, що зайняті об’єкти представниками народного ополчення спільно з російськими військовими.

Рефат Чубаров: Я хочу сказати, що ми виходимо з того, що ми живемо в суверенній і незалежній державі Україна і позиція Меджлісу з тих подій і заяв, що хтось якимось чином взяв на себе повноваження способом, не передбаченим законом, наша позиція залишається такою ж як була оголошена. Я б підкреслив те, що я про це сьогодні говорив з Сергієм Аксьоновим. Більше я нічого не сказав.

Питання «BBC» ( British Broadcasting Corporation):Ви рекомендуєте по колишнім своїм однодумцям кримським татарам виступати на підтримку Київської влади, як це було кілька днів тому?

Рефат Чубаров: Ми виходимо з того, що конфлікт вийшов на такий рівень, на якому рішення його повинно знайтися міжнародним співтовариством і нашою державою. Ми виходимо з того і рекомендуємо нашим громадянам, у своїй поведінці виходити з того, що ми живемо в суверенній незалежній державі Україна і при цьому зберігати повний спокій в очікуванні того, що конфлікт вирішиться в спосіб, який буде визначений нашою державою та міжнародними організаціями. Зрозуміло, за участю РФ, оскільки сьогодні на території АР Крим перебувають війська Росії.

Сьогодні всі громадяни України, які живуть у Криму, зберігаючи спокій, повинні слідувати українському законодавству.

Питання телекомпанії «Aljazeera»:Яке ваше ставлення до референдуму ? Ви вважаєте він вирішить щось тут?

Рефат Чубаров: Я кілька днів тому викладав свою позицію. Коротко повторю. По-перше, проведення будь-яких референдумів під дулами автоматів, я думаю ви розумієте, наскільки легітимними будуть його результати, і друге – проведення референдуму в спосіб, не передбачений законом, це теж нелегітимно.

У той же час, якщо буде таке розуміння всіма, хто живе в Криму, що без референдуму не обійтися, необхідно сісти і забезпечити його правове забезпечення. По-друге, якщо нам видається, що через референдум ми зможемо об’єднати прагнення всього кримського співтовариства, я думаю , що цей референдум має проходити в 1 день, але роздільно. Як мінімум, в 3 спільнотах – кримськотатарській, російській та українській. Відповідь на одне питання, якщо співпаде у всіх етнічних групах, значить це буде вибір всього співтовариства кримського. Якщо відповіді не співпадуть – то це будуть відповіді однієї або декількох частин кримського співтовариства. І таким чином, об’єднання волі кримчан не буде досягнуто.

Питання щоденної американської ділової газети «The Wall Street Journal»: Війська РФ знаходяться на території України в Криму і ви не знаєте – це ті ж війська, які захопили будівлю Ради Криму вранці в четвер або це були інші люди?

Рефат Чубаров: Якщо є ще люди, які думають, що будівлю СМ АРК і будівлю ВР АРК були захоплено якимось силами самооборони або іншими формами самоорганізації громадян, то я не відношуся до таких людей. Я виходжу з того, що ці будівлі були захоплені спеціально підготовленими людьми, які несуть військові обов’язки.

Питання телеканалу «ICTV»:Прокоментуйте, будь ласка, звернення Сергія Аксьонова до Володимира Путіна, з яким він звернувся сьогодні вранці.

Рефат Чубаров: Я особливо нічого й не зможу прокоментувати, крім того, що ми припускали тиждень тому і днів 5 тому, це все виконується з деякими, можна так сказати, дрібними відхиленнями. Все це передбачав ще багато часу тому. І я не думаю, що таке звернення знизило напруження самого конфлікту.

Питання газети «Известия» (Україна):Володимир Константинов заявив, що він зробив лідерам Меджлісу цілий пакет пропозицій, в тому числі, кадрових і сказав, що Меджліс погодиться. Які це пропозиції і чи дійсно Меджліс погодиться? У чому ці пропозиції складаються?

Рефат Чубаров: У тій ситуації, коли ми не можемо в нормальних умовах всі разом обговорити пріоритети розвитку Криму, коли ставиться під сумнів територіальна цілісність України, мені здавалося, що менше за все ми повинні були б реагувати на пропозиції за посадами і за персоналіями. Ми не відреагували на цю пропозицію. Коли у нас міняються влади, пропозиції, як правило, зводяться, у нас є в Україні таке слово – до «дерибану» посад. Ми в цьому не беремо участь.

Питання інтернет-порталу «Кримськотатарське питання онлайн»: Чи необхідно вводити надзвичайний стан в Криму і чи готові кримські татари захищати цілісність України та збереження миру в Криму у складі України?

Рефат Чубаров: Я думаю, що сьогодні необхідно якнайшвидше зібрати певний міжнародний форум, я думаю, що у нас буквально залишилися лічені дні для того, щоб уникнути більшої біди і тому виходжу з того, що для проведення такого міжнародного саміту, і найголовніше, я це підкреслюю, для забезпечення міжнародного порядку, визначеного цілим пакетом міжнародних договорів, пакетом двосторонніх договорів.

Сьогодні потреби у введенні надзвичайного стану немає. Сьогодні є більш головне завдання – рушиться світовий, мені не хочеться дуже використовувати світовий порядок, ну скажімо так міжнародний порядок, який тим і сильний, що кожна країна або країни виконують свої зобов’язання у зв’язку з міжнародними нормами.

1994 рік – Будапештський меморандум: Україна відмовляється від ядерної зброї та три держави – Великобританія , США і Росія – гарантують територіальну цілісність України. Які ще можуть бути інші пропозиції по статусу Криму без України?

Питання радіо «Свобода» (татаро-башкирська служба):У разі ескалації ситуації, а вона йде, планується якась безпека для кримськотатарських селищ? Меджлісом передбачається забезпечення безпеки? Яка думка глави МЗС Туреччини А. Давутог’лу?

Рефат Чубаров: Я хочу сказати про те, що безпека людей в Криму зараз, на даному етапі, не повинна і не може розглядатися в контексті однієї етнічної групи. Ми повинні всі разом приймати дії, які спрямовані на безпеку людей, що живуть в Криму. При цьому, якщо ми говоримо про місця компактного поселення кримських татар або можливо в інших селищах, де є інші специфіки, то це говорить тільки про те, що люди, які проживають там, повинні бути дуже уважні один до одного і не допускати на своїх територіях таких дій, які могли б спровокувати ситуацію.

Точно такі ж розмірені і спокійні їх дії, як і у всіх населених пунктах. Більше нічого нового. Ніяких спеціальних загонів, ніяких там озброєнь. Ще раз хочу підкреслити, що конфлікт розрісся до такого рівня і, слава Богу, він не супроводжується жертвами, але проте конфлікт розрісся до такого рівня, що його рішення має бути знайтися на рівні, де люди можуть допомогти своєю спокійною поведінкою.

Пан міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутог’лу висловив ті ж самі побажання, про які я зараз так багато говорив, він поділився з тими ж самим діями уряду Туреччини, які жодним чином не відмінні від дій, які вживають інші держави – європейські, США, наші ризькі сусіди, Вишеградська четвірка та інші держави. Ніяких відмінностей.

Питання інтернет порталу «Крымское ехо» (Крим): По-перше, чи зустрічалися ви з делегацією Татарстану? По-друге, 26 лютого 2014 року, коли йшов мітинг всередині Верховної Ради, ми так зрозуміли з розмови, що однією частиною мітингу керуєте ви, другою Аксьонов, і ви досить шанобливо спілкувалися з Аксьоновим. Зараз ваше ставлення до нього змінилося?

Рефат Чубаров: Я відношуся до тих політиків, які заради того, щоб не дати пролитися ні краплі крові, готові спілкуватися з усіма, від кого теж якоюсь мірою залежить поведінка людей. Нехай і не великої або великої групи людей. Тому я говорив і буду говорити з усіма людьми, кого я вважатиму можливими, ось у такій ситуації, вплинути на поведінку людей. Тому, якщо необхідно для порядку, для спокою людей, які живуть у Криму, спілкуватися з якоюсь конкретною людиною – я це буду продовжувати робити. Про зустріч з делегацією Татарстану: ми спілкувалися з депутатами Держради Татарстану, з представниками Світового конгресу татар. Ми обговорювали ту ситуацію, яка тут виникла і ми домовилися про те, що в більш сприятливих умовах, ми віримо в те, що ми вийдемо все з цієї кризи живими і неушкодженими, ми продовжимо нашу спільну діяльність.

Я це навіть позначив так, що я дуже хотів би сподіватися, що прийде час, коли кримськотатарський народ тут, в Україні, і татарський народ там, в Росії, вони будуть так взаємодіяти , щоб ще більше згуртувати в дружбі і злагоді дві держави – Росію і Україну.