Меню

Зустріч Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова з главою РМ АРК Анатолієм Могильовим

11 Лютого 2014
Зустріч Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова з главою РМ АРК Анатолієм Могильовим

11 лютого 2014 року в Раді міністрів АРК відбулася зустріч Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова з Головою Ради міністрів АРК Анатолієм Могильовим.

У зустрічі також взяли участь заступники Голови Меджлісу Айдер Аджимамбетов, Наріман Джелял, Аслан Омер Киримли, Заур Смирнов, Ахтем Чийгоз, заступник Голови РМ АРК Азіз Абдуллаєв і голова Республіканського комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Рефат Кенжалієв.

У ході зустрічі були обговорені питання бюджетного фінансування заходів щодо облаштування кримських татар на 2014 рік, сприяння прийняттю Верховною Радою України Закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», спільної розробки законопроекту про вибори депутатів ВР АРК, що передбачає правовий механізм гарантованого представництва кримських татар у Верховній Раді АРК, міських і районних радах, проведення Міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу, спільної підготовки та проведення меморіальних заходів, присвячених дню пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, а також ряд інших питань.

У ході зустрічі Голова Меджлісу зазначив вкрай катастрофічний обсяг фінансування програми облаштування кримських татар, закладений у державному та республіканському бюджетах на 2014 рік і запропонував главі Радміну Криму направити пропозиції щодо їх збільшення, як на адресу Верховної Ради України, так і Верховної Ради Криму.

У свою чергу, глава Ради міністрів Анатолій Могильов пояснив, що кримським урядом було направлено листа до Кабінету Міністрів з проханням про виділення на цілі облаштування кримських татар 50 мільйонів гривень капітальних вкладень з фонду розвитку, передбаченого Держбюджетом України.

Рефат Чубаров озвучив пропозицію Верховній Раді і Раді міністрів Криму виступити із зверненням до Верховної Ради України про необхідність прийняття в другому читанні і в цілому Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» до 18 травня 2014 року.

Анатолій Могильов зазначив, що це питання входить виключно до компетенції парламенту України, підкресливши, що прийняття даного закону потребуватиме додаткових фінансових витрат держави.

Заступник глави Меджлісу Заур Смирнов запропонував не ставити крапку в обговоренні цього питання і перш ніж повернутися до нього знову підготувати приблизні фінансові витрати, необхідні для реалізації даного законопроекту. З такою пропозицією Анатолій Могильов погодився.

У питанні про квотне представництво кримських татар у Верховній Раді АРК Анатолій Могильов зайняв негативну позицію, вважаючи, що реалізація цього принципу призведе до негативних наслідків, посилаючись при цьому на Лундські рекомендації.

Рефат Чубаров, в свою чергу, навів приклади позитивних наслідків гарантованого представництва національних спільнот у законодавчих, представницьких та виконавчих органах ряду європейських країн, зокрема, в автономному утворенні Південний Тіроль (Італія).

Обговорюючи можливість проведення до 18 травня 2014 року Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу, Анатолій Могильов висловив готовність разом з Рефатом Чубаровим зустрітися з цього питання з в.о. Міністра закордонних справ України Леонідом Кожарою.

Також сторони досягли домовленості про спільну роботу щодо підготовки та проведення у 2014 році меморіальних заходів, приурочених до 70 -ї річниці депортації кримськотатарського народу, а також інших масових заходів, в тому числі Всекримського свята Хидирлез.

На завершення зустрічі її учасники обмінялися думками та оцінками останніх подій в Україні та їх наслідків в Криму. Зокрема, заступник Голови Меджлісу Ахтем Чийгоз висловив негативне ставлення Меджлісу кримськотатарського народу і регіональних меджлісів до формування будь-яких загонів на території півострова.