Меню

Вимоги учасників Всекримського мітингу проти встановлення диктатури в Україні

28 Січня 2014
Вимоги учасників Всекримського мітингу проти встановлення диктатури в Україні

Резолюція

учасників Всекримського мітингу

проти встановлення диктатури в Україні

Зупинити кровопролиття і встановлення диктатури в Україні!

Скасувати диктаторські закони 16 січня 2014 року!

Відновити права кримськотатарського народу!

Зберегти територіальну цілісність і незалежність України!

Україна таїї громадяни переживають дуже небезпечні і трагічні дні з часу проголошення незалежності. Політична криза, що спалахнула в Україні внаслідок різкої зміни Президентом та Урядом України зовнішньополітичного курсу країни і відмови від євроінтеграції, перейшла у фазу відкритого і силового протистояння між суспільством і владою.

Більш ніж двомісячне очікування громадян України, мільйони яких стали активними учасниками євромайданів в Києві та в усіх областях України, виявилося проігнорованим владою. Замість чесного і рівного діалогу з суспільством влада перейшла у відкритий наступ на фундаментальні права і свободи людини, в тому числі, запровадивши з цинічним недотриманням парламентських процедур і демократичних принципів обмеження, що суперечать Конституції України і міжнародним зобов’язанням України на право вільних зібрань, свободу слова та ЗМІ.

У ході сутичок між учасниками мирних зібрань в Києві та спецпідрозділами МВС і внутрішніх військ пролилася кров, загинули люди, сотні людей отримали вогнепальні поранення і каліцтва. Подальша ескалація насильства в країні загрожує встановленням режиму диктатури і насильства, що стане катастрофою для всієї України та її громадян, незалежно від національності та віросповідання.

В числі тих, хто посилено підштовхує суспільство і країну до прірви, опинилися і більшість депутатів Верховної Ради Криму. Прийняті ними заяви і заклики спрямовані на поділ українського суспільства і територіальний розкол України. Протягом останніх двох місяців органами влади Криму здійснюється масове відправлення до Києва жителів півострова, в тому числі і державних службовців.

Меджліс кримськотатарського народу, а також ряд кримських громадських організацій, що об’єднують людей різних національностей, докладали і докладають всіх можливих від них зусиль, щоб запобігти сповзанню України до диктатури, зупинити кровопролиття і вбивство мирних громадян України.

Ми, учасники Всекримського мітингу проти встановлення диктатури в Україні,

– будучи переконаними прихильниками розвитку України як демократичної та незалежної держави,

– підтримуючи і сприяючи євроінтеграційним прагненням українського суспільства, отриманню Україною членства в Європейському Союзі – родині волелюбних народів Європи,

– прагнучи зупинити ескалацію насильства в країні і запобігти загрозі встановлення диктатури в Україні,

– усвідомлюючи свою відповідальність за долі всіх людей, що проживають в Криму, за мир і спокій на півострові,

– виступаючи за створення правових умов, що забезпечують реальну рівноправність у Криму всіх його мешканців

ВИМАГАЄМО:

ВІД ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ:

1 . Негайного скасування диктаторських законів, прийнятих 16 січня 2014 року.

2 . Негайного звільнення ув’язнених і припинення кримінального переслідування учасників протестних акцій громадян України.

3 . Прийняття Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

4 . Прийняття Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим», що передбачає правові механізми гарантованого представництва кримських татар у Верховній Раді Криму чисельністю не менше 15 % від її кількісного складу.

5 . Оголошення дострокових виборів депутатів Верховної Ради Криму на основі нового Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим», що передбачає правові механізми гарантованого представництва кримських татар у Верховній Раді Криму чисельністю не менше 15 % від її кількісного складу.

ВІД ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ТА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ НОВОГО СКЛАДУ:

1 . Внесення змін до Державного бюджету України на 2014 рік, що передбачають фінансування програми облаштування кримських татар, які повертаються на свою Батьківщину, в обсязі 200 млн. гривень.

2 . Прийняття офіційного рішення про підтримку та участь України у Міжнародному форумі щодо забезпечення прав кримськотатарського народу.

ВІД ВЕРХОВНОЇ РАДИ АРК:

1 . Внесення змін до бюджету Криму на 2014 рік, що передбачають фінансування програми облаштування кримських татар, що повертаються на свою Батьківщину, в обсязі 50 млн. гривень.

2 . Представництво фракції «Курултай – Рух» в Президії Верховної Ради АРК.

РАДИ МІНІСТРІВ АРК:

1 . Забезпечення представництва кримських татар в керівництві всіх міністерств і відомств Автономної Республіки Крим.

Ми переконані, що висунуті нами вимоги і пропоновані заходи сприятимуть вирішенню політичної кризи в країні, переформатування відносин між владою і суспільством, як на загальнодержавному рівні, так і на рівні Автономної Республіки Крим.

Прийнято учасниками Всекримського мітингу проти встановлення диктатури в Україні

28 січня 2014 року

м. Акмесджит/Сімферополь