Меню

Ревізійна комісія Курултаю пропонує місцевим меджлісам спільно з мусульманськими громадами щомісяця формувати свій бюджет

26 Січня 2014
Ревізійна комісія Курултаю пропонує місцевим меджлісам спільно з мусульманськими громадами щомісяця формувати свій бюджет

25-26 січня 2014 року відбулися міжрегіональні наради керівництва Меджлісу та керівників управлінь Меджлісу з делегатами Курултаю, головами місцевих органів національного самоврядування кримських татар, депутатами місцевих рад і головами мусульманських громад Акмесджит/Сімферопольського, Джурчі/Первомайського, Ор-К’апу/Красноперекопського і Ак’шейх/Роздольненського регіонів.

У нараді, що проходила 25 січня в с.Родникове Сімферопольського району, взяли участь Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, його заступники Голови Заур Смирнов, Ахтем Чийгоз, Наріман Джелял, голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш, керівники управлінь Меджлісу Тейфук Гафаров, Бекір Мамутов, Садих Табах, Сейдамет Яг’яєв, заступник керівника Управління з освіти Ібраїм Чегертма, члени Меджлісу Динара Сейтгазієва і Шевкет Кайбуллаєв, а також голови Алуштинського і Сімферопольського регіонального меджлісу Енвер Арпатли і Леммар Юнусов. Муфтіят представляв заступник Муфтія мусульман Криму Есадуллах Баіров.

В с.Воїнка, де 26 січня відбулася міжрегіональна нарада з активом трьох регіонів – Джурчи, Ор-К’апу і Ак’шейх, взяли участь глава Меджлісу Рефат Чубаров, його заступник Заур Смирнов, голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш, керівник управління Меджлісу з питань культури, історії та духовного життя Бекір Мамутов, член Меджлісу Динара Сейтгазієва, керівник відділу Муфтіяту з координації роботи релігійних громад Руслан Ібраїмов, а також голови Алуштинського, Джурчи, Ор-К’апу і Ак’шейх регіональних меджлісів Енвер Арпатли, Рефат Сайітаблаєв, Саніє Аметова і Муса Білялов.

За традицією, міжрегіональні наради почалися з прочитання дуа (молитви).

Глава Меджлісу Рефат Чубаров, відкриваючи збори, озвучив мету проведення міжрегіональних нарад у всіх регіонах Криму, відзначивши, що діалог та обмін думками, а також підходами у виконанні своїх безпосередніх функціональних обов’язків, є головними складовими в удосконаленні поточної роботи в регіонах.

Він також підкреслив, що кожен голова і член регіональних меджлісів, а також делегати Курултаю повинні виключити формальний підхід до своєї роботи, готувати плани своєї діяльності і звітувати перед виборцями.

У свою чергу, заступник глави Меджлісу Заур Смирнов, нагадавши про підготовлені його Управлінням форми для систематизації роботи органів національного самоврядування кримських татар, рекомендував проводити регулярні засідання регіонального та місцевих меджлісів, запрошувати представників релігійних громад району, місцевих жителів, депутатів. «В ході зустрічей і зборів нам необхідно готувати й обговорювати плани своєї діяльності, аналізувати поточні питання і проблеми в регіоні, і приймати конкретні кроки для ефективного їх вирішення», – сказав З. Смирнов.

Крім того, заступник глави Меджлісу і голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш рекомендували членам регіональних меджлісів і делегатам Курултаю входити в управління Міллі Меджлісу і з числа членів регіональних меджлісів призначати відповідального за зв’язок і співпрацю з кожним управлінням Міллі Меджлісу.

«Ревізійна комісія Курултаю також пропонує місцевим меджлісам спільно з мусульманськими громадами щомісяця формувати свій бюджет, – сказав Алі Озенбаш учасникам наради, посилаючись на прийняту Заяву Ревізійної комісії Курултаю. – Це дозволить вам вирішувати ряд місцевих проблем, але про всі витрати ви зобов’язані регулярно звітувати перед співвітчизниками».

Схожу думку висловив і керівник управління Меджлісу Садих Табах, що запропонував кримськотатарським підприємцям, в силу наявних можливостей, співпрацювати з регіональними та місцевими меджлісами в питаннях надання допомоги співвітчизникам та облаштуванні мікрорайонів.

Керівник управління Меджлісу з питань культури, історії та духовного життя Бекір Мамутов переконаний, що тісна співпраця регіональних і місцевих меджлісів, делегатів Курултаю з національними періодичними виданнями дозволить розповісти про поточні події в житті кримських татар і про багатьох видатних співвітчизників, які є вихідцями з того чи іншого населеного пункту Криму. Він також закликав учасників наради продовжувати проводити серед співвітчизників передплатну кампанію на газети «Кирим» і «Авдет», а також на дитячий журнал «Арманчик».

Заступник голови Управління Меджлісу зі зв’язків з ветеранами кримськотатарського національного руху, громадськими організаціями Динара Сейтгазієва розповіла про нову ініціативу Меджлісу, спрямовану на консультуванні громадян з питань введення в експлуатацію домоволодінь. «Ми готові допомагати нашим співвітчизникам при мінімальних витратах отримати відповідні документи на свої будинки, – підкреслила Д.Сейтгазієва. – Крім того, наше Управління готове надати дану послугу ветеранам кримськотатарського національного руху і всім тим, хто піддався масовій депортації 18 травня 1944 року за пільговими умовами.

Учасники нарад, серед яких були як делегати Курултаю, депутати рад різних рівнів, так і самі виборці, в ході подальшої дискусії висловлювали думки про необхідність дострокового припинення повноважень того чи іншого члена місцевого меджлісу чи депутата, який ігнорує покладені на нього функціональні обов’язки та звернення співвітчизників.

Коментуючи напружену політичну ситуацію в Україні і прийняття парламентом України 16 січня 2014 року диктаторських законів, глава Меджлісу Рефат Чубаров закликав співвітчизників підтримати запланований Меджлісом мітинг, який пройде 28 січня о 12.00 годині в Сімферополі під гаслами зупинити кровопролиття і встановлення диктатури в Україні, скасувати згадані антидемократичні закони та відновити права кримськотатарського народу.