Меню

Прощайте, мужня Зампіра ханим !

16 Січня 2014
Прощайте, мужня Зампіра ханим !

Трагічні події, що відбулися в минулому столітті, завдали не тільки сильного удару по нашому народу , але і підняли його на боротьбу за справедливість , національну гідність , відродження і розвиток . З’явилася ціла плеяда національних героїв , лідерів , видатних політиків , громадських діячів. У русі за повернення на Батьківщину особливу роль зіграли жінки. Серед них особливо слід відзначити заслуги і значення Зампіри Бекмамбет к’изи . Але, на превеликий жаль , ми , її соратники по боротьбі , відтепер будемо змушені говорити про неї в минулому часі. У ніч на 16 січня після тривалої хвороби її мужнє серце зупинилося назавжди.

Зампіра Асан народилася 26 квітня 1941 року в селі Бай Кият Чорноморського району. Разом з народом була виселена і потрапила в Ферганську область Узбекистану.

У той час патріотичне виховання можна було отримати тільки в сім’ї . Зампіра разом з братом і сестрами отримала саме таке виховання . Всі вони , будучи ще студентами навчальних закладів , включилися в національний рух і залишилися в його рядах все своє життя.

Молодший в сім’ї Парик Асанов, який в 1967 році активно брав участь в Ташкентських подіях, зазнав нападу міліціонерів , був жорстоко побитий і засуджений на два роки. Після звільнення так і не оговтавшись від побоїв , у віці тридцяти років в 1973 році помер .

Зампіра Асан після закінчення Московського медінституту в 1960 році була вже визнаним ініціативником не тільки серед своїх однолітків , а й людей старшого покоління. Доказом тому служить те , що в 1967 році вона брала участь в прийомі Ю. Андропова та інших керівників Радянського Союзу.

У 1969 році в червні, в Москві, на другий день після міжнародної конференції комуністичних і робочих партій , на площі Маяковського Енвер Аметов , Решат Джемілєв , Айдер Зейтуллаєв , Ібраїм Холапов і Зампіра Асанова вийшли з гаслами «Комуністи , поверніть Крим кримським татарам!», «Припинити гоніння на кримських татар!». Чоловіки , які передбачали наслідки цієї акції , з метою вберегти її від небезпеки, просять єдину серед них жінку не виходити на площу. Але не змогли вмовити . Після цієї акції її ім’я стало ще більш відомим .

Разом з правозахисниками П. Григоренком, А. Сахаровим , А. Костеріним , П. Якіром та іншими відомими дисидентами , які виступали на захист прав кримських татар , за відновлення справедливості Зампіра Асан брала участь у складанні та підписанні низки важливих документів. Вона була послідовною прихильницею того , щоб донести наше національне питання , засноване на демократичних принципах боротьби , до широкої міжнародної громадськості.

З другої половини 1980 -х років громадська діяльність Зампіри Асан триває вже в Криму. Вона бере найактивнішу участь у заходах на вимогу вирішення питань , що стосуються повернення , облаштування , будівництва житла , відродження культури , національної освіти .

Вона ніколи не висувала свою кандидатуру у виборах до представницьких органів народу і не була їх членом. Але ніколи не стояла осторонь від національного життя і не була стороннім спостерігачем . Навпаки , завжди перебувала в перших рядах , стояла попереду , свою позицію висловлювала активно і відкрито. І ніхто не посміє сказати , що вона переслідувала особистий інтерес. Цього не було. Анітрохи ! Кожен , хто був знайомий з цією жінкою , знав , що вона турбувалася за свою віру , Батьківщину , народ.

І воістину , Зампіра апте була справжнім патріотом , дуже справедливою , прямолінійною , освіченою і начитаною жінкою. Їй були далекими заздрість , корисливість , вона не терпіла лукавства і фальші. Вона ніколи і нічого для себе не просила і не чекала. Була дуже скромною. Такою і залишиться вона в нашій вдячній пам’яті.

У зв’язку з кончиною нашого соратника , колеги Зампіри Асанової висловлюємо найглибші співчуття її сестрам Муршіде і Семаде , іншим родичам і близьким.

Аллах рахмет ейлесін!

Члени Меджлісу кримськотатарського народу