Меню

Учасники Всекримського мітингу , присвяченого Міжнародному дню прав людини , солідарні з позицією мільйонів громадян України , які відстоюють європейський вибір України

10 Грудня 2013
Учасники Всекримського мітингу , присвяченого Міжнародному дню прав людини , солідарні з позицією мільйонів громадян України , які відстоюють європейський вибір України

Резолюція

Всекримського мітингу, присвяченого Міжнародному дню прав людини


Головним обов’язком кожної держави , безумовно , є забезпечення прав людини і прав народів , закріплених в основоположних міжнародно-правових актах – Загальній декларації прав людини та Міжнародному пакті про громадянські та політичні права .

Кожна людина , кожен громадянин держави має право бути почутим владою і впливати на прийняття державних рішень, що стосуються , як окремої особистості , так і всього суспільства .

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у своєму посланні напередодні Дня Прав людини 10 грудня 2013 року виступив з новою ініціативою «План превентивних правозахисних дій» , в якому закликав всі держави виконати зобов’язання , прийняті ними на Віденській конференції з прав людини , що відбулася 14-25 червня 1993 року.

Як відомо , стаття 2 Віденської декларації , ухваленої 25 червня 1993 р. у ході Всесвітньої конференції з прав людини у Відні , говорить: «Всі народи мають право на самовизначення. В силу цього права вони вільно визначають свій політичний статус і безперешкодно здійснюють свій економічний , соціальний і культурний розвиток …. Всесвітня конференція з прав людини вважає відмову в праві на самовизначення порушенням прав людини і підкреслює важливість здійснення цього права».

Дискримінація прав людини в Україні, що продовжується, відкрите ігнорування необхідності Українською державою відновлення прав кримськотатарського народу є головними перешкодами на шляху побудови в Україні громадянського суспільства , покликаного забезпечити рівність , справедливість і гідні умови життя для всіх його громадян.

Через 65 років з часу прийняття ООН Загальної декларації прав людини , ми є свідками дискримінації прав людини, яка триває, в Україні, однієї з держав – засновників ООН. Ці порушення прав людини стали причиною безпрецедентних народних хвилювань на захист прав людини та громадянських свобод , що охопили в ці дні Київ і всі області країни.

Ми змушені констатувати , що і 2013 рік – рік головування України в ОБСЄ не ознаменувався затвердженням в українському суспільстві фундаментальних прав і свобод людини , кардинальною зміною Української держави до питань відновлення прав кримськотатарського народу.

Ми , учасники Загальнокримського мітингу , присвяченого Міжнародному дню прав людини , переконані , що така ситуація є головною перешкодою на шляху затвердження в Україні повноцінного громадянського суспільства і правової держави , покликаної забезпечити гідні умови життя для всіх його громадян.

Ми переконані , що дотримання в Україні в повному обсязі індивідуальних прав людини неможливе при дискримінації корінних народів, що зберігається, як і неможливо домогтися реалізації прав корінних народів в ситуації , коли дискримінуються права людини.

Суспільно-політична ситуація, що склалася останніми днями в Україні, свідчить про те , що українська влада не тільки не бажає почути своїх громадян і врахувати їхню думку при ухваленні доленосних для країни рішень , а й відповідає на мирні протести громадян країни жорсткими силовими діями .

Учасники Всекримського мітингу , присвяченого Міжнародному дню прав людини , солідарні з позицією мільйонів громадян України , які відстоюють на площах країни європейський вибір України і направляють для участі у мирній акції , що проводиться в Києві на Євромайдані представників кримських татар з усіх районів Криму .

Заявляючи про свою прихильність цілям побудови незалежної і демократичної Української держави , підтримуючи територіальну цілісність і суверенітет України , виступаючи за якнайшвидше підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС , ми, учасники Всекримського мітингу , присвяченого Міжнародному дню прав , звертаємося до ООН , ЄС , ОБСЄ сприяти проведенню міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині , забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні до 18 травня 2014 року – до 70 – ї річниці трагічної дати здійснення геноциду кримськотатарського народу.

Ми вимагаємо від Президента України та Верховної Ради України прийняття до 18 травня 2014 року Закону України «Про відновлення прав осіб , депортованих за національною ознакою» , інших нормативно-правових актів , спрямованих на повернення , облаштування і відновлення прав кримськотатарського народу.

Ми вимагаємо надання офіційного статусу вищим представницьким органам корінного народу Криму – Курултаю кримськотатарського народу і Меджлісу кримськотатарського народу , що обираються кримськими татарами в порядку і відповідно до Декларації Організації Об’єднаних Націй «Про права корінних народів».

Ми також закликаємо всіх жителів Криму , незалежно від національності та віросповідання , об’єднати зусилля у сфері захисту прав людини і прав народів на благо Криму і його майбутнього.

Прийнято на Всекримському мітингу ,

присвяченому Міжнародному дню прав людини ,

Акмесджит (Сімферополь) , 10 грудня 2013 року