Меню

Представники кримськотатарських дернеків Туреччини та Румунії завершили візит до Києва

12 Жовтня 2024
Представники кримськотатарських дернеків Туреччини та Румунії завершили візит до Києва

Вперше після початку повномасштабного вторгнення росії до Києва приїхали 30 представників кримськотатарської діаспори Туреччини та Румунії. 

Більшість членів делегації – нащадки кримських татар, які були вимушені залишити Крим після його першої анексії російською імперією у 1783 році та мігрувати до територій сучасної Румунії, Болгарії, Туреччини.

На початку візиту гості вшанували памʼять жертв геноциду кримськотатарського народу біля нещодавно відкритого Меморіалу.

  • З початку повномасштабного вторгнення Туреччина підтримувала територіальну цілісність України. Мета візиту делегації – висловити підтримку українському і кримськотатарському народам, які знаходяться в умовах повномасштабного вторгнення, і встановити звʼязки для подальшої корисною співпраці, – розповіла членкиня Меджлісу Гаяна Юксель.

Фото: Покладання квітів біля Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Києві

Після цього делегація відвідала Державну службу України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Голова ДЕСС Віктор Єленський розповів про державну політику України щодо національних меншин та корінних народів, спрямовану на забезпечення їхніх прав і свобод. Зокрема, про запровадження в Україні премії за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови та про плани щодо повернення кримськотатарських топонімів у Криму. 

Голова Платформи кримськотатарських організацій Туреччини Уміт Шіліт підкреслив важливість збереження кримськотатарської ідентичності та культури, а також висловив вдячність Україні за підтримку, наголосивши на великій ролі діаспори у Туреччині, яка нараховує понад 5 мільйонів кримських татар.

Неджат Салі, представник кримськотатарської діаспори в Румунії, згадав про жахи геноциду, що пережив його народ, і висловив віру в перемогу світла над темрявою.

  • Ми засуджуємо шовіністичну політику росії. Ми повністю підтримуємо Україну в її боротьбі проти російської агресії, — наголосив Неджат Салі.

Делегація також мало зустріч із міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою. 

  • Ми обговорили спільну роботу над просуванням міжнародного визнання депортації 1944 року геноцидом кримських татар. Ми дуже цінуємо те, що українці та кримські татари разом протистоять російській агресії та окупації. Крим – це Україна. Справедливість буде відновлена, – зазначив глава МЗС.

Під час зустрічі із Андрієм Сибігою голова кримськотатарського дернеку м.Ескішехір (Туреччина) Реджеп Шен озвучив заяву “Платформи кримськотатарських організацій” на підтримку територіальної цілісності України.

Також відбувся візит до представництва Президента України в АР Крим та м.Севастополь. Постійна Представниця Таміла Ташева висловила вдячність делегації за підтримку України під час війни та запросила взяти участь у Парламентському саміті Кримської платформи.

  • Ці зустрічі – пізнання делегатами того, що відбувається на цьому етапі в Україні. Роль кримськотатарської діаспори зараз в укріпленні суспільної думки в Туреччині та Румунії на підтримку української державності, – розповів голова Меджлісу Рефат Чубаров.

У Кримському домі відбулася зустріч із представниками кримськотатарської громадськості. Режисер, актор Ахтем Сеітаблаєв розповів про плани створити музей кримськотатарської культури на території  музею етнографії “Пирогово”. Мати політвʼязня Аппаза Куртамета висловила вдячність за інформаційну підтримку у звільненні її сина.

Також під час візиту до Києва делегація відвідала провідний вищий військовий навчальний заклад держави – Національний університет оборони України. Там гості ознайомилися з експозицією військового музею. Також відбулася робоча зустріч з командуванням та особовим складом університету.

Представники делегації зустрілися із головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком. Він зазначив, що Український Парламент звернувся до урядів та парламентів іноземних держав із закликом визнати депортацію кримських татар з Криму у 1944 році актом геноциду кримськотатарського народу.

  • Україна завжди демонструвала особливе ставлення до кримськотатарського народу, який має в нашій країні офіційний статус корінного народу. Основою встановлення миру є Формула Президента України Володимира Зеленського, яка передбачає повне виведення російських окупаційних військ із суверенних територій України, зокрема і з Криму, – заявив Стефанчук.

У стінах Парламенту також пролунала заява “Платформи кримськотатарських організацій” на підтримку територіальної цілісності України.

Завершили візит делегати поїздкою до міста-героя Ірпінь. Мер міста Олександр Маркушин розповів про злочини росіян у Київській області у перші місяці повномасштабного вторгнення. 

  • Ми розповімо у себе вдома про те, що почули та побачили тут. Недостатньо знати про ці злочини через медіа, варто прибути сюди та побачити на власні очі злочин, геноцид, який скоїла росія. Ми, кримські татари, на собі знаємо, що таке російське звірство, — відреагували на побачене та почуте в Ірпені делегати.
  • Такі візити демонструють нашу єдність і  те, що ми є єдиним народом, незважаючи на місцеположення: в Україні, Туреччині, Румунії. Ми боремось і будемо боротися за нашу Батьківщину, а майбутнє кримськотатарського народу може бути тільки в незалежній, демократичній, правовій державі Україна, – підсумував візит член Меджлісу Ескендер Барієв.