Меню

Через атаку росії пошкоджено будівлю Духовного управління мусульман Криму у Києві

02 Вересня 2024
Через атаку росії пошкоджено будівлю Духовного управління мусульман Криму у Києві

В результаті чергової російської атаки у Києві пошкоджено будівлю ісламського культурного центру АМУ/ ДУМАРК у м. Київ (мечеть на Нивках). Пошкоджено майже всі вікна, половина мечеті потребуватиме капітального ремонту.

– 90% вікон у будівлі пошкоджено. Пошкоджені стелі не тільки в мечеті, а й у інших кабінетах та навчальних класах. Це все результати не прямого попадання, а ударної хвилі, яка була дуже сильною. Удар стався після 5 ранку. 50-60% приміщень потребуватимуть капітального ремонту. Стеля впала, її треба робити з нуля. Килими будемо міняти, бо у них багато скла. У першу чергу працюємо над тим, щоб забити вікна на першому поверсі, на інших будемо затягувати плівкою. Мечеть не припиняє своє функціонування, навіть якщо вона буде зруйнована вщент, – розповів Суспільне Крим другий заступник Верховного муфтія Криму Вадим Дашевський.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зауважив, що якби окупанти вдарили на 10 хвилин пізніше, то не обійшлося би без жертв.

– Якби вони вдарили на 10 хвилин пізніше, то тут була б купа трупів. Адже тут люди збираються на молитву. Тут немає жодного військового об’єкту, тобто цілеспрямовано били по культурному об’єкту, – підкреслив Джемілєв.

На знищення мечеті у Києві відреагував також Президент України. Володимир Зеленський закликав міжнародне співтовариство засудити дії рф.

– Росія не ставиться з повагою до духовних та людських цінностей, і не поважає будь-яку релігію та віру. Вони продовжують свою кампанію знищення проти українського народу, намагаючись знищити всі наші громади і навіть священні місця. Таким варварським діям немає місця в нашому сучасному світі. Вони повинні бути рішуче засуджені та зустрітися з рішучими діями міжнародної спільноти, – написав у Х Зеленський.