Меню

Крим, колись оплот російської сили, тепер демонструє свою слабкість – The Wall Street Journal

26 Серпня 2022
Крим, колись оплот російської сили, тепер демонструє свою слабкість – The Wall Street Journal

Українські удари по Криму знижують боєздатність Чорноморського флоту росії, пише The Wall Street Journal.

– Крим, колись оплот російської сили, тепер демонструє свою слабкість, – пише оглядач американської газети The Wall Street Journal.

У повідомленні йдеться, що протягом поколінь Крим був якорем російської військової могутності у Чорному морі. Президент Росії Володимир Путін поклявся, що після того, як він анексував його в 2014 році, той назавжди залишиться російським. Але хвиля вибухів вторгнень безпілотників останніми днями також показує ступінь вразливості півострова і те, що він є частиною військових цілей України.

За словами військових аналітиків та офіційних осіб, удари вглиб окупованої Росією території, у тому числі по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі, зірвали плани Москви щодо просування далі на південь України, що може призвести до переосмислення її більш широкої стратегії. «Якщо вдасться завдати удару по Сакі та Севастополі, це змінить правила гри», – сказав Джон Спенсер, голова відділу вивчення бойових дій у містах на Медісонському політичному форумі. «Ці удари виснажують логістику, командування та управління та, зрештою, можливості самого Чорноморського флоту».

Західний чиновник сказав, що після недавніх вибухів Чорноморський флот росії щосили намагається функціонувати як щось більше, ніж флотилія берегової оборони, яка час від часу завдає ракетних ударів. За його словами, ці влучення практично перекреслили всі плани Росії щодо висадки десанту в Одесі.

Міністерство оборони Великобританії заявило, що вибухи, а також раніше втрачений флагманський корабель «Москва» змусили флот зайняти оборонну позицію, змусивши його триматися через кримське узбережжя. Велика Чакарова, директор Австрійського інституту європейської політики та політики безпеки, сказала, що вибухи можуть не віщувати масштабний військовий контрнаступ, а бути частиною політики, спрямованої на підрив російського потенціалу за допомогою наявної зброї.