Меню

Експерт ЮНЕСКО професор Берндт фон Дросте: Рішення ЮНЕСКО по Бахчисарайському палацу буде відомо в липні 2014

06 Липня 2012
Експерт ЮНЕСКО професор Берндт фон Дросте: Рішення ЮНЕСКО по Бахчисарайському палацу буде відомо в липні 2014

21 липня 2012 року, в перший день роботи 4-ї сесії V скликання Курултаю кримськотатарського народу, до делегатів національного з’їзду з привітанням звернувся експерт ЮНЕСКО професор Берндт фон Дросте.

Зокрема, професор Берндт фон Дросте подякував за запрошення взяти участь в роботі Курултаю кримськотатарського народу і інформував делегатів Курултаю про питання включення до списку Всесвітньої Спадщини наступних об’єктів: «Історичні околиці столиці Кримського Ханства в Бахчисараї» за підтримки Європейського Союзу.

«Українська влада має намір представити в ЮНЕСКО дані об’єкти для включення до списку Всесвітньої Спадщини до 1 лютого 2013 року. Рішення ЮНЕСКО буде відомо не раніше липня 2014», – повідомив професор.

Професор Берндт фон Дросте не сумнівається, що печерне місто Чуфут-Кале, архітектурний комплекс Салачик і район старого Бахчисарая є видатними свідоцтвами культури народів, які колись населяли цю територію.

Експерт ЮНЕСКО професор Берндт фон Дросте: Рішення ЮНЕСКО щодо Бахчисарайського палацу буде відомо в липні 2014 року.

Про це професор Дросте повідомив 21 липня 2012 року.

На думку професора, найбільш важливим є те, що Чуфут-Кале зберігає свідоцтва зародження кримськотатарської держави – «це була перша столиця Кримського Ханства, яке здобуло незалежність від Золотої Орди».

«Свідченнями того часу є: мавзолей Джаніке-ханим, руїни мечеті, заснованої в 14 столітті і пізніше реставрованої Ханом Хаджи Гіреєм, – продовжив у своєму виступі професор Берндт фон Дросте. – В Салачику розташовані гробниці перших правителів держави – засновника Хаджи Гірея і його послідовника Менглі Гірея. Поряд розташований один з найбільш авторитетних мусульманських релігійних навчальних закладів у Криму – Зинджирли медресе».

Гість Курултаю, професор Берндт фон Дросте впевнений, що Бахчисарайський палац кримських ханів є єдиним збереженим зразком кримськотатарського палацового будівництва в світі.

«Він представляє собою найвидатніший приклад культурної традиції кримськотатарського народу і періоду існування Кримського Ханства», – підкреслив професор. За його словами, Бахчисарайський палац є духовною святинею кримськотатарського народу, символом гордості кримських татар та єдності на всі часи.

Професор додав, що про видатну цінність даного історичного ансамблю, унікального за своєю архітектурою, свідчать також багато інших атрибутів. «Без належного зобов’язання щодо збереження незайманим цього чудового поєднання природи і культури не буде статусу Всесвітньої Спадщини», – заявив професор Берндт фон Дросте.

Крім того, високий гість національного з’їзду кримських татар зазначив, що цінність статусу об’єкта Світової Спадщини не створюється автоматично простим наданням статусу Світової Спадщини.

«Вона проявиться лише стараннями і діями місцевих зацікавлених сторін, і в першу чергу кримських татар», – сказав на завершення професор Берндт фон Дросте.

Нагадаємо, 21-22 липня 2012 року в Сімферополі проходить 4-а сесія Курултаю кримськотатарського народу 5 скликання.

У ході дводенної роботи делегати розглянуть наступні питання: про основні принципи виборів делегатів Курултаю кримськотатарського народу; про майбутні вибори народних депутатів України в жовтні 2012 року; про офіційні символи кримськотатарського народу – національний прапор, герб і гімн кримськотатарського народу; про Центральну виборчу комісію по виборах делегатів Курултаю кримськотатарського народу.

У роботі Курултаю беруть участь близько 200 делегатів, представники дипломатичних місій, акредитованих в Україні, міжнародних організацій, української і кримської влади, а також представники кримськотатарської діаспори з США, Туреччини і Румунії.