Меню

У Сімферополі встановили пам’ятну дошку на честь Шаміля Алядіна

12 Липня 2012
У Сімферополі встановили пам’ятну дошку на честь Шаміля Алядіна

12 липня 2012 року у м. Сімферополі на вул. Жуковського, 20, у будинку, де жив і працював відомий кримськотатарський письменник і громадський діяч Шаміль Алядін, відбулася урочиста церемонія відкриття пам’ятної дошки на його честь.

Відкриття меморіальної дошки символізує початок заходів, присвячених 100-річчю від дня народження письменника і громадського діяча Шаміля Алядіна.

У церемонії відкриття пам’ятної дошки взяли участь донька Шаміля Алядіна – Лейля Алядін зі своєю родиною, члени Меджлісу кримськотатарського народу, Голова Рескомнацу АРК Едем Дудаков, представники ВР АРК, генеральний директор БО «ФОНД «КРИМ» Риза Шевкієв, імам Кебір джамі Ніязі Рамазанов, відома кримськотатарська актриса Айше Діттанова, яка прибула із США до Криму, а також численні представники кримськотатарської громадськості.

Керівник управління Меджлісу кримськотатарського народу з освіти та культури Сафуре Каджаметова привітала рідних і близьких Шаміля Алядіна і всіх учасників заходу з довгоочікуваним відкриттям меморіальної дошки на будинку житлового будинку в Сімферополі, де довгі роки жив відомий кримськотатарський поет. «Те, що зробив для свого народу Шаміль Алядін, ми не повинні ніколи забувати», – зазначила С.Каджаметова.

Сафуре Каджаметова також висловила слова подяки всім, хто зробив свій внесок в установку меморіальної дошки і особисто дочці Шаміля Алядіна – Лейлі Алядін, яка, як відомо, очолює фонд імені свого батька і була головним ініціатором і натхненником відкриття пам’ятної дошки.

У свою чергу, Голова Постійної Комісії ВР АРК з культури Сергій Цеков висловив подяку за запрошення взяти участь в урочистому заході і підкреслив, що жителі Криму повинні знати не тільки твори своєю рідною мовою, але й вивчати твори інших народів, з якими проживають на одній території . За його словами, кримськотатарський письменник Шаміль Алядін – надбання і гордість не тільки кримськотатарського народу, а й усього світу.

«Ми відкриваємо цю пам’ятну дошку, але, на мій погляд, цього дуже мало, щоб пам’ять про цю людину залишилася жити в наших серцях. Нам належить зробити ще дуже багато для таких людей як Шаміль Алядін», – запевнив Цеков.

Багато хто з виступаючих на відкритті пам’ятної дошки на честь 100-річчя від дня народження Шаміля Алядіна відзначали, що внесок Ш.Алядіна в розвиток письменницької діяльності неоціненний. Як відомо, з 1939 по 1944 роки він був керівником кримської письменницької організації, і в той період було створено багато журналів, активне письменницьке життя іскрилося своїми яскравими та змістовними роботами. «Влада в той час розуміла, що письменники – це інженери людських душ», – зазначив присутній на урочистому відкритті пам’ятної дошки на честь Ш.Алядіна доктор філологічних наук, професор, дійсний член Кримської академії наук Володимир Казарін.