Меню

У Сімферополі пройшов щорічний траурний мітинг в рамках Загальноєвропейського дня пам’яті жертв сталінізму та нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт

23 Серпня 2011
У Сімферополі пройшов щорічний траурний мітинг в рамках Загальноєвропейського дня пам’яті жертв сталінізму та нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт

23 серпня 2011 року в сімферопольському парку «Салгірка» біля меморіалу пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу пройшов щорічний траурний мітинг в рамках Загальноєвропейського дня пам’яті жертв сталінізму та нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт.

На виконання Постанови Меджлісу кримськотатарського народу від 8 серпня 2011 року, а також відповідно до Резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ від 3 липня 2009 року «Возз’єднання розділеної Європи: заохочення прав людини та громадянських свобод в регіоні ОБСЄ у ХХI столітті» і на згадку про багатомільйонні людські жертви, понесені народами Європи від злодіянь комуністичних та нацистських режимів, Меджліс кримськотатарського народу, починаючи з 23 серпня 2009 року, щорічно організовує траурний мітинг в м. Сімферополі за участю представників різних громадських і політичних організацій.

Цього року понад 300 осіб взяли участь у траурному мітингу, присвяченому жертвам нацизму-сталінізму, організатором якого виступив Меджліс кримськотатарського народу спільно з українськими національно-демократичними об’єднаннями.

Серед учасників траурного мітингу були члени Меджлісу, представники багатьох регіональних меджлісів, члени «Української народної партii», «Конгресу українських націоналістів», «Народний союз, Наша Україна», різні кримськотатарські і українські громадські організації, ветерани Кримськотатарського національного руху і молодь.

Учасники акції тримали в руках національні кримськотатарські і державні прапори, символіку політичних і громадських організацій, Європейського союзу, а також гасла кримськотатарською, українською та англійською мовами: «23 avgust – natsızım ve stalinizım qurbanlarının butünavropa hatıra kunü. Kütleviy sürgünlıkler ve aqsız olüm cezası qurbanları aqqında hatıra saqlamaq kunüdır »-«23 серпня – Загальноєвропейський День пам’яті жертв сталінізму і нацизму в Ім’я Збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт »-« On the 23 of August the whole Europe commemorates the Day of the victims of the Nazism and Stalinizm in order to save the memory of the victims of mass deportations and political executions »,« Ні відродженню тоталітарних режимів! »,« КПРС = SS ».

Відкрив траурний мітинг перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров. Він нагадав, що 23 серпня 1939 року було укладено пакт «Ріббентроп – Молотов», який продемонстрував об’єднання двох тоталітарних держав і двох людиноненависницьких ідеологій фашизму і комунізму. «Наслідки цього об’єднання всім відомі – Європу спіткала катастрофа, сотні мільйонів людей були вбиті, десятки народів були піддані тотальній депортації зі своїх земель і поставлені на грань знищення, – продовжив Р. Чубаров. Сьогодні, в 21 столітті об’єднана Європа намагається раз і назавжди виключити будь-які можливості повторення подібних трагедій ».

За словами першого заступника голови Меджлісу Р. Чубарова, люди, що живуть в Криму і знають драматичну історію свого регіону, який випробував на собі злочини і фашизму і комунізму, не можуть залишатися осторонь від того, щоб не нагадувати суспільству про спільну трагедію. «У цей день наш людський обов’язок продемонструвати свою єдність з європейськими країнами, – підкреслив Р. Чубаров. Ми ще раз підтверджуємо, що кримське суспільство і Україна в цілому – це є складова частина Європи ».

Після відкриття мітингу, спільний молебень пам’яті жертв масових депортацій та страт провели Імам Кебір Джамі м. Сімферополя Ніязі Рамазанов і Ксьондз римсько-католицької церкви Максим Мазнов.

Серед виступаючих на траурному мітингу були голова кримської організації Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук, який зазначив, що люди не повинні забувати масштаби скоєних злочинів двома деспотичними режимами 20 сторіччя – комунізмом і фашизмом. «Наш обов’язок – не допустити сьогодні страшних повторень трагедій і катастроф, скоєних руками цих антилюдських режимів і максимально прагнути до гідного демократичного рівня життя у всій Україні і в Криму», – сказав В. Овчарук.

Також слово для виступу було надано голові кримської організації Української народної партії Олегу Фомушкіну, голові Кримської організації «Народний союз, Наша Україна» Владиславу Хмеловському, ветерану кримськотатарського національного Руху Алі Різа Дагджі, представнику кримськотатарської молодіжної організації «Яшлар Шураси» Ніярі Нагаєвій і заступнику голови Комісії з вивчення геноциду кримськотатарського народу Ельведіну Чубарову.

В свою чергу, перший заступник голови Меджлісу, керівник фракції у ВР АРК «Курултай-Рух» Рефат Чубаров зазначив, що на превеликий жаль сьогодні велика частина українського політикуму не тільки не усвідомлює глибини тих катастроф, скоєних людиноненависницькими ідеологіями, в тому числі і на території України, а й продовжує виправдовувати «сталінізм і Сталіна», знаходячи об’єктивні причини скоєних злочинів.

На завершення Рефат Чубаров зачитав проект Резолюції Всекримського жалобного мітингу, присвяченого загальноєвропейському дню пам’яті жертв сталінізму та нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт, який одноголосно був прийнятий всіма учасниками мітингу.