Меню

Круглий стіл в Брюсселі – ще один крок на шляху до Міжнародного форуму

29 Червня 2011
Круглий стіл в Брюсселі – ще один крок на шляху до Міжнародного форуму

Як відомо, 28 червня 2011 року в Брюсселі, в Європейській Раді відбувся круглий стіл під назвою ««Кримські татари: частина, якої бракує в українському суспільстві?».

З ініціативою проведення даного круглого столу виступили Організація непрезентованих народів і націй (ОННН) і Меджліс кримськотатарського народу.

Нижче ми представляємо переклад інформаційного повідомлення про круглий стіл, що відбувся, розміщеного на сайті ОННН – http://www.unpo.org/article/12728


Брюссель, 29 червня 2011 року – кримськотатарське питання залишається «важким спадком двадцятого століття» – стверджує Професор Леонідас Донскіс, депутат Європарламенту, виступаючи на відкритті круглого столу: «Кримські татари: частина, якої бракує в українському суспільстві?», скликаного в Європейському Парламенті 28 червня 2011 .

Більше двох годин вчені, державні діячі та представники громадянського суспільства обговорювали нинішню ситуацію, пов’язану з положенням кримськотатарського народу в Україні.

Понад два десятиліття з тих пір, коли народ повернувся на Батьківщину, він досі позбавлений можливості культурного розвитку і знаходиться в нерівному економічному становищі, без прав на раніше відібране майно.

Генеральний Секретар ОННН, Маріно Бусдахін, зазначив, – «питання кримських татар повинне бути вирішене, це ганьба для уряду України, … ганьба для Ради Європи – в якій це питання порушувалося кілька разів, але безрезультатно».

В ході дискусії Наталія Міріманова, координатор Кримського політичного діалогу, виділила «недостатнє політичне представництво [Кримськотатарського народу] що компенсується участю в діалозі».

Макл Емерсон, Старший науковий співробітник Центру європейських політичних досліджень, відзначивши важливість «живого діалогу», підкреслив, що Криму вже знайома «можливість повороту від загрози громадянському миру до зразкового прикладу міжкультурного співіснування».

Евеліна Шульц, яка представляє Європейську Службу Зовнішніх Дій, зазначила, що, по мірі того, як українські бюджетні кошти виділяються на реабілітацію кримських татар, «ЄС зі свого боку буде намагатися забезпечити втілення позитивних ініціатив в конкретні дії», засвідчуючи тим самим інтерес, що виріс з боку ЄС до Криму.

Круглий стіл завершився наміром продовження зусиль у відновленні прав кримських татар. Заява Президента Віктора Януковича від 28 червня 2011 про важливість розвитку регіональних мов збігається з курсом роботи ОННН та інших учасників у проведенні Міжнародного Форуму з питань відновлення прав кримських татар. Депутат, Професор Донскіс відзначив, що як «ніколи не пізно вершити справедливість, так і ніколи не пізно відновлювати її».


Ендрю Свон (EN) | +32 (0) 472 577 518 | aswan@unpo.org
Абдураман Егіз, Представник Меджлісу кримськотатарського народу (CRH, UKR, RU) +38 063 236 66 55 | abduraman.egiz @ gmail.com