Меню

Зустріч Ахтема Чийгоза із офіційними колами ФРН та громадськістю

30 Травня 2018
Зустріч Ахтема Чийгоза із офіційними колами ФРН та громадськістю

28 травня в Берліні була проведена зустріч Ахтема Чийгоза із офіційними колами ФРН та громадськістю. У заході, організованому Фондом Конрадом Аденауером, взяли участь також програмний директор Кримського дому Алім Алієв, а також директор Кримського інституту стратегічних досліджень Арсен Жумаділов.

Ахтем Чийгоз у своєму виступі привернув увагу до злочинів Російської Федерації в окупованому Криму і регіоні. Репресії проти кримськотатарських активістів, будівництво «Кримського мосту», незаконні дії військових кораблів РФ у акваторії Азовського моря поблизу українських морських портів – все це має спонукати світове співтовариство, європейські країни і, зокрема, Німеччину до реальних дій по деокупації півострову. Таким діям, за словами заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу, має передувати створення міжнародної платформи з деокупації Криму. Ахтем Чийгоз наголосив на нагальності потреби рішучих дій з деокупації, оскільки Російська Федерація масово колонізує Крим населенням, що не має нічого спільного з цією землею, але вже за деякий час буде називати себе корінним. Також на звільнення своє і звільнення Криму чекають політичні в’язні Кремля, число яких невпинно зростає.  

Підкресливши, що зміна демографічного складу населення окупованої території є порушенням міжнародного гуманітарного права і воєнним злочином, Алім Алієв розповів присутнім про інші порушення прав людини в Криму, про намагання окупаційної влади стерти кримськотатарську і українську ідентичності на півострові, а також про мілітаризацію освіти в навчальних закладах Криму. При цьому Алім Алієв зазначив, що, незважаючи на тиск російської окупаційної адміністрації, кримські татари намагаються розвивати громадянські інститути, спрямовані на консолідацію і ненасильницький спротив порушенням прав людини.

Арсен Жумаділов зосередив увагу на хибності позиції «розуміння» Путіна, яке поширене в деяких колах німецького суспільства. Крим історично був плавильним котлом багатьох племен, народів, які зрештою інтегрувались у єдину мовну, культурну і релігійну спільноту із власним державницьким утворенням – Кримським Ханством. Арсен Жумаділов наголосив, що попри появу і активну колонізацію росіянами півострова в 19-му сторіччі відносною більшістю в Криму вони стали лише після встановлення радянської влади і початку червоного терору проти кримських татар менше як 100 років тому. При цьому абсолютною більшістю на півострові росіяни стали менше як 75 років тому після масової депортації кримських татар. Наостанок присутніх було проінформовано про наявний поступ щодо конституційних змін в частині статусу Криму і кримськотатарського народу.

Зустріч модерувала голова Фонду Конрада Аденауера в Україні пані Габріель Бауман.