Меню

На території Криму фактично відсутні кримськотатарські національні засоби масової інформації

03 Квітня 2015
На території Криму фактично відсутні кримськотатарські національні засоби масової інформації

За даними Міжнародного комітету із захисту незалежних кримськотатарських ЗМІ, станом на 1 квітня 2015 року з низки національних, кримськотатарських засобів масової інформації процедуру реєстрації пройшло лише одне видання – газета «Голос Криму», яка іменується тепер як «Голос Криму New».

До 31 березня 2015 року на території Криму здійснювали свою діяльність наступні кримськотатарські ЗМІ: газети – «Ян’и Дюнья», «Кирим», «Голос Криму», «Авдет»; журнали – «Арманчик’», «К’асевет», «Йилдиз»; інформаційні агентства – «Кримські новини QHA» та інтернет-портал «15 хвилин»; телеканали – АТR і Лялє, радіо Мейдан.

Крім газети «Голос Криму New», іншим національним ЗМІ в реєстрації або відмовлено (ІА «QHA», інформаційні ресурси медіахолдингу АТR, а також газета «Авдет»), або дані видання ще не отримали остаточної відповіді реєструючого органу і до отримання реєстраційних документів видаватися не можуть.

Серед газет, що видаються кримськотатарською мовою, реєстрацію пройшло й регіональне видання «Сувдаг’ сеси», що є додатком до газети «Судакские вести».

Опівночі 31 березня 2015 року припинив своє мовлення Перший кримськотатарський телеканал АТR, який не пройшов перереєстрацію в якості ЗМІ відповідно до російського законодавства через відмову в ліцензії від Роскомнагляду.

Інформаційне агентство «Кримські новини QHA» також отримавши відмову в реєстрації, було змушене прийняти рішення про припинення своєї діяльності на території Криму і перенести свій головний офіс до Києва.

Таким чином, на сьогоднішній день на території Криму фактично відсутні національні засоби масової інформації, які надають можливість отримання інформації кримськотатарською мовою. Отже, кримські татари позбавлені звичних джерел отримання інформації.