Меню

Айдер Аджимамбетов: На території колишнього розташування комплексу «Калга-Султана» необхідно проведення археологічних досліджень з подальшою музеєфікацією всього об’єкту

28 Березня 2015
Айдер Аджимамбетов: На території колишнього розташування комплексу «Калга-Султана» необхідно проведення археологічних досліджень з подальшою музеєфікацією всього об’єкту

На вулиці Воровського, території, де з XV по XVI століття розташовувалася резиденція калга-султана, другого за значимістю після хана особи в державній ієрархії Кримського ханства, вже кілька днів йдуть будівельні роботи. Комунальне підприємство «Столиця», на балансі якого знаходиться ця територія, вирішило побудувати на цьому місці льодовий каток, після ж стало відомо, що вже якась будівельна компанія планує побудувати там багатоповерховий житловий будинок.

У Меджлісі кримськотатарського народу і Духовному управлінні мусульман Криму вважають неприпустимим подібне положення речей і виступають за збереження культурної спадщини Криму та відтворення культурної споруди.

ЦРО Духовне Управління Мусульман Республіки Крим та міста Севастополь звернулася до Прокуратури Республіки Крим із заявою про перевірку законності виділення Сімферопольською міськрадою даної земельної ділянки в плані порушення норм законодавства щодо використання ділянок, на яких передбачається наявність об’єктів, що мають релігійну, історичну та археологічну цінність, а також ДУМК просить вжити заходів прокурорського реагування щодо руйнування залишків культурної спадщини мусульман.

На думку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Айдера Аджимамбетова, на території колишнього комплексу «Калга-Султана» і розташовуваної перед палацом мечеті Менглі Герая I, необхідне проведення археологічних досліджень, розкопок з подальшою музеєфікацією всього об’єкту.

«Стаття законодавства в даному випадку порушена, замість вивчення культурного археологічного шару фахівцями, працівники почали обгороджувати територію, були завезені будівельні матеріали, важка техніка. Проте археологічні дослідження на території палацового комплексу і мечеті не проводилися. Поки не бачимо реакції з боку Республіканського комітету з охорони культурної спадщини, в обов’язки якого входить безпосередній захист пам’яток культури. На даний момент роботи нібито припинені, проте територія досі огороджена. Сподіваємося, що будівництво зупиниться», – говорить Аджімамбетов.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу вважає таке ставлення до історії, культури народу блюзнірством.

«Ми як мусульмани, кримські татари, як корінний народ Криму категорично проти будівництва якоїсь-небудь будівлі на цьому місці, так як дана територія має історичну цінність, враховуючи величезну роль інституту калгайства для історії Криму, і зокрема, міста Сімферополя», – зазначає Аджимамбетов.