Меню

9 березня виповнюється 95 років з дня народження Дженгіза Дагджи

09 Березня 2015
9 березня виповнюється 95 років з дня народження Дженгіза Дагджи

Сьогодні, 9 березня, виповнюється 95 років з дня народження відомого класика загальнотюркської літератури, романіста, автора творів про життя кримськотатарського народу Дженгіза Дагджи.

Виходець з Гурзуфа, патріот свого народу, людина, з дитинства вихована на мотивах рідної землі, письменник, чия творчість перейнята щирою любов’ю до рідного вогнища, Дженгіз Дагджи залишив яскравий слід в історії кримськотатарської і тюркської літератури.

У своїй творчості Дженгіз Дагджи описував життя простих людей, фокусуючи і відображаючи тим самим в перипетіях доль героїв своїх творів історію всього народу.

Дженгіз Дагджи народився 9 березня 1920 року в Гурзуфі, а коли письменнику було близько трьох років, сім’я переїхала у Кизилташ/Краснокам’янку (Велика Ялта). В кінці 1940 р був покликаний в армію, потім – Друга світова війна, полон, концтабори. Після війни письменник осів у Лондоні, де прожив разом зі своєю сім’єю з 1946 по 2011 роки.

Творчий шлях письменника розпочався до війни: вірші, нариси, репортажі кримськотатарською мовою друкувалися в газетах і журналах довоєнного Криму. Основною темою його творів, а його перу належить близько тридцяти творів різного жанру, написаних на турецькій, став довоєнний Крим, війна, життя вдалині від Батьківщини. Основу творчої спадщини автора складають двадцять шість прозових творів, основними з яких є романи “Korkunç Yıllar” («Страшні роки»), “Yurdunu Kaybeden Adam” («Людина, яка втратила батьківщину»), “Onlar da insandı” («Вони теж були людьми»), “Badem Dalına Asılı Bebekler” («Ляльки, що висять на гілці мигдалю»), “Üşüyen Sokak”(«Змерзла вулиця»). Важливе місце у творчості письменника займають п’ять книг щоденників-спогадів “Yansılar” («Відображення»), які охоплюють події майже вікової протяжності.

У 2011 році після смерті письменника з ініціативи, насамперед, представників кримськотатарської діаспори в Туреччині Фікрі Канджала, Мелека Максудоглу, Зафера Каратая, а також Джеляла Ічтена, Ісмета Юкселя, за сприянням керівництва Меджлісу кримськотатарського народу в особі Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова з одного боку та Міністерства закордонних справ Туреччини в особі займаючого на той час посаду міністра закордонних справ Ахмета Давутоглу з іншого, тіло письменника було перевезено до Криму, де поховано згідно з заповітом письменника у рідному селі Кизилташ. У церемонії прощання взяли участь представники Міністерства закордонних справ Туреччини, Меджлісу кримськотатарського народу, кримськотатарська громадськість.

У день народження Дженгіза Дагджи Меджліс кримськотатарського народу і кримські татари згадують ім’я відомого письменника, який своєю творчістю розповів про долі кримських татар світовій спільноті, і моляться за спокій його душі!