Меню

Суд залишив Ахтема Чийгоза під арештом

06 Лютого 2015
Суд залишив Ахтема Чийгоза під арештом

Сьогодні, 6 лютого, у Верховному суді Республіки Крим відбувся судовий розгляд апеляційної скарги на арешт і утримання під вартою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Верховний суд Криму відмовився задовольнити апеляційну скаргу і залишив у силі рішення Київського районного суду Сімферополя від 29 січня, згідно з яким Ахтему Чийгозу обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого.

29 січня п.р. заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз був заарештований і поміщений під варту в зв’язку з розслідуванням кримінальної справи через події 26 лютого 2014 року, коли перед будівлею Верховної Ради АРК відбулися одночасно масові мітинги жителів Криму, як прихильників територіальної цілісності України, так і прихильників відторгнення Криму від України.

Ахтему Чийгозу інкримінується скоєння злочину за частиною 1 статті 212 КК РФ («Організація масових заворушень»).

Сьогодні Верховний суд Криму також відхилив апеляційну скаргу щодо п’ятого затриманого у справі «3 травня» Едема Османова, якому висувають обвинувачення за ч. 1 ст. 381 («Застосування насильства до представника влади») Кримінального кодексу Російської Федерації.

Суд Центрального району міста Сімферополя обрав Османову, який з 19 січня 2015 року знаходиться в слідчому ізоляторі, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці.

Верховний Суд Республіки Крим залишив в силі і рішення суду першої інстанції про депортацію активіста кримськотатарського національного руху Сінавера Кадирова. Апеляційна скарга на рішення міського суду Армянська – оштрафувати і в терміновому порядку видворити Сінавера Кадирова з території Росії, в тому числі і Криму, із забороною подальшого в’їзду, через «порушення міграційного законодавства РФ», розгляд якої відбувся сьогодні, 6 лютого, не була задоволена.

А допит у справі «3 травня» в ФСБ РФ по Республіці Крим голови ЦВК Курултаю, активіста кримськотатарського національного руху Заїра Смедляєва, який повинен був відбутися сьогодні, перенесено на 10 лютого. Причиною перенесення стало те, що в ФСБ не організували присутність перекладача з кримськотатарської мови, а Заїр Смедляєв, скориставшись своїм правом давати пояснення рідною мовою відповідно до статті 18 Кримінально-процесуального кодексу РФ, наполіг, щоб допит проходив кримськотатарською мовою.