Меню

Народний депутат України Мустафа Джемілєв закликав депутатів ВРУ шукати шляхи надання кваліфікованої допомоги для звільнення громадян України в окупованому Криму

20 Березня 2014
Народний депутат України Мустафа Джемілєв закликав депутатів ВРУ шукати шляхи надання кваліфікованої допомоги для звільнення громадян України в окупованому Криму

Про це М. Джемілєв заявив на пленарному засіданні ВРУ 20 березня 2014 року, в ході якого було прийнято Постанову ВРУ № 4475 «Про Заяву Верховної Ради України про гарантії прав кримськотатарського народу в складі Української держави».

Народний депутат України Мустафа Джемілєв переконаний, що прийнята Постанова є вкрай актуальним і корисним документом.

«Всі пункти Заяви Верховної Ради є важливими, тому що визначають шлях подальшого процесу і відновлення прав кримськотатарського народу, і в цілому демократизації України, як сучасної держави, яке будує своє майбутнє для людей, своїх громадян усіх національностей», – сказав з трибуни ВРУ Мустафа Джемілєв 20 березня 2014 року.

За словами М. Джемілєва, кримські татари разом з Україною переживають часи випробувань на стійкість і відданість принципам цивілізованого світу під надзвичайним тиском путінської орди, яка окупувала Крим і намагається підірвати мирне життя в цілому ряді інших регіонів України.

Крім того, народний депутат України М.Джемілєв переконаний, що забезпечення прав корінного кримськотатарського народу, батьківщиною якого є Крим, за міжнародним правом, крім того, дасть Україні додаткові правові важелі впливу на міжнародній арені на агресора Росію.

«Імплементуючи крок за кроком всі пункти цієї Заяви, Україна буде створювати нову реальність, яка розкриє всі можливості сили права і справедливості», – підкреслив М.Джемілєв.

У своєму виступі М.Джемілєв також звернув увагу, що деякі нардепи України, які обиралися від Криму, складають з себе повноваження народних представників у вищому законодавчому органі України.

У цьому зв’язку, М.Джемілєв закликав весь склад парламенту та кожного народного депутата України стати персональними народними представниками сіл, селищ, міст районів Криму.

«Ми всі повинні звернути свою щоденну увагу на потреби і біль громадян України, які залишаються в окупаційній зоні; шукати шляхи надання кваліфікованої допомоги, як безпосередньо в Криму, так і тут в столиці, беручи участь у розробці рішень та заходів, які будуть наближати час звільнення нашого Криму, – сказав М.Джемілєв, звертаючись до українських парламентаріїв. – Нехай ця задача стане для кожного з нас щоденною працею спільно з органами державної влади, громадськими організаціями взаємодопомоги та міжнародними структурами».

Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Заяву Верховної Ради України про гарантії прав кримськотатарського народу в складі Української держави». Постанова прийнята з правками, внесеними в ході розгляду.

Відповідний проект постанови зареєстровано за № 4475.

Згідно з проектом постанови, Верховна Рада України заявляє:

“1. Україна гарантує збереження і розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримських татар як корінного народу і всіх національних меншин України.

2. Україна гарантує захист та реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу в складі суверенної і незалежної Української держави.

3. Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу, як повноважний орган кримськотатарського народу.

4. Верховна Рада України доручає Кабінету Міністрів України розпочати процес приєднання України до Декларації ООН про права корінних народів.

5. Верховна Рада України доручає Кабінету Міністрів України терміново подати проекти законів України, нормативно-правових актів України, які визначають і закріплюють статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

6. Розробка проектів відповідних законів України та нормативно-правових актів відбуватиметься шляхом консультацій з Меджлісом кримськотатарського народу, в тісній співпраці з Організацією Об’єднаних Націй, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, Радою Європи відповідно до міжнародного права і стандартів забезпечення прав людини, національних меншин і корінних народів.

7. Верховна Рада України доручає Кабінету Міністрів України розробити практичні механізми взаємодії між органами виконавчої влади України і Меджлісом кримськотатарського народу.

8. Україна рішуче засуджує будь-які спроби обмеження політичних і соціальних прав, громадянських свобод громадян України, що проживають в АР Крим різної етнічної приналежності, зокрема, українців, росіян, кримських татар, вірмен, болгар, греків, німців, караїмів, кримчаків, які спостерігаються в результаті проведення антиконституційного референдуму в АР Крим.

9. Ця Постанова набирає чинності з дня його прийняття “.

Постанова прийнята з правками, внесеними в ході розгляду.

Відповідний проект постанови зареєстровано за № 4475.